Vi söker en projektledare klimat och sårbarhetsanalys till myndighet inom det svenska kraftsystemet.
Detta är ett konsultuppdrag.
Tjänsten är på deltid, med en omfattning på omkring 50 procent. Säkerhetsprövning krävs.
Uppdraget kan majoriteten av tiden utföras hemifrån eller från konsults egna kontor, resor till kontor i Göteborg och Stockholm kan förekomma.
Uppdraget innebär ett nära samarbete med kunden vilket ställer stora krav på flexibilitet och samarbetsförmåga.
Uppdraget
Myndigheten är den som ansvarar för att elöverföringssystemet är säkert, miljöanpassat och kostnadseffektivt - idag och i framtiden. Den drivs i form av ett statligt affärsverk, och har drygt 1500 anställda varav majoriteten arbetar från huvudkontoret i Stockholm.
Under 2024 beslutade myndigheten att initiera ett FoU-projekt om Geografisk klimat- och sårbarhetsanalys (GKSA), vilket är en GIS baserad metodik, som syftar till att ge mer precisa framtidsanalyser av de hot och risker som klimatförändringen medför utifrån mindre geografiska områden.
I en tid när klimatförändringens effekter gör sig alltmer kännbara genom extremväder och naturolyckor, blir arbetet med vetenskapliga klimatscenarier centralt. Utifrån scenarierna vill vi förstå sannolikheter för vilka typer av naturolyckor som berör specifika ledningssträckor och/eller anläggningar, och utifrån det vidta lämpliga åtgärder. GKSA kan hjälpa oss att beakta tidsdimensionen av den framåtskridande klimatförändringen och dess effekter i analyserna av geografiska områden, samt informera oss gällande klimatrisker, vilka vi idag är blinda för.
Tanken är att metodiken även ska vara vägledande för elförsörjningens aktörer i deras klimatanpassningsarbete, där myndigheten har en ledande roll för att näringsidkare inom elförsörjningen ska utveckla sin förmåga att hantera fredstida kriser genom klimatanpassningsarbetet. Dessutom finns det en nytta i att sektorn har en sammanhållen metodik för att dimensionera elförsörjningen mot klimatriskerna.
Myndigheten ska nu påbörja en förstudie för metodiken GKSA, samt arbeta med vidareutveckling av GKSA anpassad för elförsörjningens aktörer, samt nyttiggörande av metodiken, vilket kommer att ske mellan 2025–2028.
Arbetsuppgifter
Krav (OBS, obligatoriska)
PhD inom ett ämnesområde av relevans för projektet, t.ex i naturgeografi, klimatologi, geologi, geovetenskap, hydrologi, eller meteorologi.
Minst 5 års arbetslivserfarenhet inom tvärvetenskapliga forsknings- och utvecklingsprojekt, eller GIS utveckling, där arbetsuppgifter innefattat tex arbete med: ArcMap, geodatavisualisering, ArcGIS ModelBuilder, ArcPy, kusterosion, klimatanpassning, klimatrisker, miljökonsekvensbeskrivningar (MKB), motståndskraft och resiliens, ras och skred, översvämningsrisker, naturgeografi, klimatologi, geologi, hydrologi, meteorologi, geovetenskap, värmekarteringar, RCP-scenarier, naturolyckor, GIS-analys, fjärranalys, rumslig analys, visualisering, modellering, klimatförändringar, sårbarheter, klimatrisker, datakoordinering, landskapsanalys, hydrologisk modellering, skyfallskarteringar, spatial analys, programmering, satellitdata och tidsserieanalys, Google Earth Engine.
Genomfört minst två uppdrag som projektledare inom tvärvetenskapliga forsknings- och utvecklingsprojekt, eller GIS utveckling, där något av ovan ingår.
Meriterande
Minst 2 års erfarenhet av arbete vid svensk myndighet med klimatanpassning, GIS-baserad metodutveckling av klimat- och sårbarhetsanalyser för rikstäckande infrastruktur och linjära tillgångar.
Certifiering eller kursintyg för genomförd kurs inom ledarskap, tex UGL.
Erfarenhet från energibranschen om minst 1 år.
Om oss
Centios övergripande mål är att vara ett konsultbolag som erbjuder smarta och hållbara lösningar som utvecklar samhället på ett positivt sätt.
Våra medarbetare erbjuds villkor som är anpassade för individen. Det innebär att arbetstider, arbetsomfattning, arbetsplats och kompetensutveckling så långt som möjligt anpassas utifrån medarbetarens behov.
Bland våra medarbetare hittar du engagerad personer som brinner för samhällsutveckling. Vi jobbar i små grupper där du kan bidra med dina erfarenheter samtidigt som du får ta del av andras kunskap och erfarenhet.
För oss är det viktigt med välmående och att hitta en sund balans mellan arbete och fritid. Därför har vi en nollvision mot stress och sätter trivsel och hälsa främst.
Läs gärna mer om oss på centio.se.
Vänligen skicka ditt CV på svenska.
Vi ser fram emot din ansökan!
AHOY
B3 Consulting Poland
Canonical
CharterUP
AppLab Systems, Inc